Naše pečení perníčků

Naše pečení perníčků

30. 11. 2014

Jako malá jsem pekávala cukrovíčko a perníčky s babičkou a maminkou. Pak se má dcerka dočkala, že pekla vánoční cukroví a perníčky nejen s babičkou, ale i prababičkou. My jsme měli nejraději zdobení, tak jako moje děti a tak jako nyní má vnoučata.

Perníčky patří k atmosféře Adventu, nejenže venku všude voní chvojí, ale doma je ta zázračná vůně. Vůně medu, vanilky, hřebíčku a skořice. Přichází Advent a s ním vůně medu a koření, která vánoční atmosféru naladí. Koření symbolizuje propojení míst a kultur. Babička mi vyprávívala, že perníčky se pečou více než 500 let.

Perníkaři byli vlastně stejní řemeslníci jako byli pekaři, mlynáři či koláčníci. Přicházeli k nám z Německa, většinou od Norimberku už před husitskými válkami. V 17.století, jak někde popisovala Magdaléna Dobromila Retigová, se usadili v Praze natrvalo. Prodávaly se na trzích a ryncích, stejně jako dnes.

Potěšte se jak zdobili perníčky má šikovná vnoučata, dělalo jim to radost a bavilo je to. Těšme se z pohody, rodiny a klidu, z doby Adventu, který nás nutí k zamyšlění. Klidný adventní čas!

gastronomie tradice
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 43. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat památkám kulturního světového dědictví zapsaných na seznam UNESCO.