Herec Louis de Funès
má muzeum na Loiře

Herec Louis de Funès
má muzeum na Loiře

6. 5. 2014

Známý francouzský herec Louis de Funès, který patří stále k nejpopulárnějším komikům i 31 let po jeho smrti, má od nynějška vlastní muzeum přímo na zámku na Loiře, kde kdysi žil.

V oranžérii, starobylém skleníku zámku Clermont, který leží nedaleko Nantes na západě Francie, mají turisté možnost si prohlédnout mnohé z rekvizit, které jsou z řady jeho filmů známé i českým divákům. K vidění jsou i další jeho osobní předměty, zejména pak rybářské pruty. Funès totiž byl ve chvílích odpočinku vášnivým a podle tvrzení jeho současníků i dobrým rybářem.

Co návštěvníky muzea nemine, je pohled například na Funèsův klobouk nebo obrovskou baňku na kuličkové žvýkačky z filmu Rabín Jákob. Vidět mohou i jeho paruku hysterického dirigenta z filmu Velký flám včetně všech zlomených hůlek. A všude návštěvníky provází hudba například z filmu Četník ze Saint Tropez.

Vystaveny jsou pak fotografie zejména z natáčení komediálních klasik, na nichž je vidět, že se herec se svými kolegy dokázal bavit i mimo kameru. Nechybí ani dobové plakáty lákající do kina na snímky s de Funèsem nebo malá promítací místnost, kde běží sestříhané scénky, které se již nevešly do filmů.

"Musée de Louis" se vlastně otevřelo v obci Le Cellier u zámku Clermont již loni v červenci, ale sestávalo všeho všudy jen ze dvou malých místností. V průběhu pěti měsíců první sezóny ho přitom navštívilo 5000 lidí. Jeho zakladatelům tak bylo hned jasné, že to nebude stačit, a dohodli se nynějšími majiteli zámku na pronájmu oranžérie, v níž de Funès kdysi vypěstoval vlastní odrůdu růže. Nyní se muzeum rozprostírá na téměř 200 čtverečních metrech a ve sbírce jsou i předměty mnoha jiných soukromých sběratelů.

kultura
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.